Pastoral

Vedruna és un espai formatiu al servei de l'educació cristiana, iniciat i sostingut des dels inicis del segle XIX per la Congregació religiosa que va fundar una educadora insigne: Joaquima de Vedruna i de Mas.

Ella va ser la fundadora de la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna, que va néixer a Vic (Osona) el 26 de febrer de 1826.
Natural de Barcelona i educada en un ambient familiar molt cristià, es va sentir sempre atreta per Déu. Casada amb un jove de Vic, Teodor de Mas, es van estimar profundament i s’entregaren il·lusionats a la tasca d’educar els seus nou fills.
Viuda prematurament, Joaquima va dedicar el millor d’ella mateixa als seus fills i als malalts pobres de la ciutat de Vic, decidida a acabar els seus dies com a religiosa, en la pobresa i en l’oració.
Quan, ja grans els seus fills, semblava que havia arribat el moment de retirar-se a la vida monàstica, el Senyor, a través de circumstàncies providencials, li va assenyalar el camí cap a una nova meta: posar en marxa una congregació religiosa “per a abraçar les necessitats dels pobles, ja per a cuidar malalts, ja per a l’ensenyança de les nenes” com ella mateixa deia.
Desitjosa únicament d’ “emprendre el que el Senyor vulgui”, “disposta a fer la seva voluntat”, va reunir germanes i amb elles va començar un estil nou de vida religiosa al servei de les classes populars del país. La infància i el jovent, els marginats i els malalts… van trobar en ella acollida i resposta a les seves necessitats.
Va morir a Barcelona l’estiu de 1854, víctima del còlera, deixant darrere d’ella moltes comunitats que, hereves del seu carisma, són fins avui les continuadores de la seva obra en l’Església. “Mare de nou fills –va dir d’ella Joan XXIII– es convertirà en mare d’innombrables pobres”. Ell mateix, l’any 1959, afegia el nom de Joaquima de Vedruna a la llista dels testimonis exemplars del Senyor, a la llista dels sants.

La nostra opció
En quatre continents, els educadors i educadores Vedruna són avui els continuadors d'una tradició pedagògica cristiana.
     ·d'estímul al procés de ple desenvolupament de cada persona,
     ·de suport a una educació oberta a tothom,
     ·de compromís amb els més febles,
     ·de respecte, de diàleg i d'integració entre tots.

El nostre estil educatiu
La intuició pedagògica de Joaquima de Vedruna, enriquida al llarg del temps per l'experiència de Germanes i laics, ha esdevingut un estil educatiu que
    ·es fonamenta en el reconeixement del valor de cada persona pel fet de ser-ho i en una relació educativa que s'estableix des de l'amor,
       ·es viu en un ambient d'acollida familiar, fet de proximitat, senzillesa i cordialitat,
     ·s'expressa en la importància que dóna als estímuls positius que motiven les persones i en un just equilibri entre exigència i flexibilitat,
      ·es recolza en una metodologia activa, creativa i participativa, que valora la constància i el gust pel treball ben fet,
       ·es desenvolupa en un clima d'alegria, factor i medi que ajuda a fer experiències humanitzadores i de creixement personal.

La nostra alternativa
L'espai educatiu que impulsem vol ser una contribució alternativa que ofereixi oportunitats:
     ·a una educació oberta a la vida i a la fe, alliberadora i solidària,
     ·a una educació per a la pau, el civisme, la sobrietat i el respecte a l'entorn,
   ·a una educació inserida en la realitat, crítica i compromesa amb la cultura i el desenvolupament equilibrat dels pobles,
     ·a una educació creadora d'esperança per a les noves generacions i els nous temps.
També et pot interessar...